Verberg menu  

adres

Orthodontiepraktijk Amsterdam Zuid Oost
Bijlmerdreef 626
1102 AC AMSTERDAM


 Contact: 020 – 235 85 90

Telefonisch zijn wij bereikbaar
vanaf 8:30

Maak een afspraak


Bij spoedgevallen:

Wij zijn buiten openingstijden bereikbaar via het Tandarts-Bemiddelings-Bureau:
020 – 303 4500 of
0900 – 821 2230 (44 ct.p.min)


Openingstijden

Maandag t/m donderdag
van 08:00-17:00 uur
Vrijdag van 08:00 tot 13:00 uur


Openbaar vervoer

Orthodontiepraktijk Amsterdam Zuid Oost is goed bereikbaar via openbaar vervoer. Met de bus stapt u uit op Halte Florijn, onze praktijk ligt op slechts 1 minuut loopafstand. Wij bieden tevens parkeergelegenheid voor de deur.

Gecombineerde behandelingen en Nazorg

Gecombineerde behandelingen

Orthodontie in combinatie met een kaakoperatie

Soms is het bij volwassenen nodig om samen met de orthodontische behandeling een kaakoperatie te overwegen om het resultaat nog beter te krijgen. Dat kan de orthodontist het best bepalen als hij de gegevens van het 1e onderzoek verzameld heeft (zie hiervoor beschreven). Hij bestudeert de röntgenfoto’s, mond en gezichtsfoto’s en de gebitsafdrukken. Aan de hand hiervan wordt met u besproken wat de beste behandeling is. Het is dan mogelijk dat naast de orthodontische behandeling een kaakoperatie uitgevoerd moet worden. Als dan een behandeling overwogen wordt maken we een afspraak voor het chirurgisch spreekuur in Amsterdam. Kaakchirurgen en orthodontisten overleggen dan wat de beste behandeling is. Aan de hand van dit chirurgisch overleg maken we nogmaals een afspraak om alles nog eens goed uit te leggen. Intussen wordt er bij de zorgverzekeraar een aanvraag ingediend voor vergoeding van de operatie en de orthodontische behandeling. Als alles akkoord is kunnen we starten met de behandeling en maken we een afspraak om de benodigde apparatuur te plaatsen. Tijdens de behandeling kunt u alle vragen stellen die u wenst. De orthodontist geeft na verloop van tijd het sein wanneer er geopereerd kan worden.

Vrijleggen van elementen

Het kan gebeuren dat elementen (vaak hoektanden) in de kaak blijven liggen en niet doorbreken. Dit kan verschillende redenen hebben. We proberen meestal eerst met de vaste apparatuur ruimte te maken zodat het element door kan breken. Lukt dit niet dan volgt er een verwijzing naar de kaakchirurg die het desbetreffende element vrij kan leggen. Hierbij wordt, meestal onder plaatselijke verdoving, een kleine opening gemaakt in het tandvlees ter hoogte van het desbetreffende element en wordt er een speciaal slotje geplakt op het ingesloten element. Aan dit slotje wordt een kettinkje bevestigd wat buiten het tandvlees komt te liggen. Als het tandvlees wat genezen is gaan wij dit kettinkje bevestigen aan de boog van de vaste beugel en kunnen door middel van lichte kracht de desbetreffende tand of kies op zijn plaats brengen. Het komt weleens voor dat tanden of kiezen vast zitten in de kaak, dit noemen we ankylose. Als blijkt na verschillende controles en na een vergelijkende OPG (röntgenfoto) dat het element inderdaad ankylotisch is moet het element verwijderd worden en gaan we door met de orthodontische behandeling. We bekijken dan of we de ruimte kunnen sluiten of dat we de ruimte open houden zodat er in de toekomst een implantaat geplaatst kan worden.

Vroegtijdig stoppen

Als we de orthodontische behandeling met succes af kunnen ronden plaatsen we spalken (dunne metalen draadjes) aan de achterkant van de voorste zes tanden boven en onder. D.w.z. van hoektand naar hoektand. Dit doen we om schuiven van de tanden te voorkomen. Het is een gegeven dat de tanden op alle leeftijden nog steeds kunnen schuiven. Het komt voor dat er vroegtijdig gestopt wordt met de orthodontische behandeling om wat voor reden dan ook. Soms kunnen we dan geen spalken plaatsen aan de achterkant van de tanden. We kunnen tanden die niet goed staan niet vastzetten met een spalk. Het kan zijn dat de wortels van de tanden niet goed staan of dat de boven en de onderkaak niet goed op elkaar past. Spalken worden pas geplaatst als de wortels van de tanden goed staan en de boven en de onderkaak goed in elkaar passen. Deze spalken zorgen ervoor dat de tanden blijven staan zoals de orthodontist ze heeft neergezet met de vaste beugel.

Retentieperiode en Nazorg

RetentieperiodeRetentieperiodeMeestal worden tegen het eind van de actieve behandeling spalken achter de boven- en de ondertanden geplakt. Dit zijn dunne gevlochten draadjes, die met een klein druppeltje lijm op elke tand geplakt worden. In de bovenkaak en onderkaak van hoektand naar hoektand. Deze spalken geven de tanden de steun die ze nodig hebben om in de rechte positie te blijven staan. Als een spalk los zit moet er direct een afspraak gemaakt worden om het weer vast te zetten. Als de spalk te lang los zit kunnen de tanden zich verplaatsen. Ook als je denkt dat er een verandering optreedt in de stand van je tanden moet je even een afspraak maken om dit na te laten kijken. De bedoeling is dat deze spalken lang blijven zitten en steun geven. Ons advies is om deze spalken altijd te laten zitten. Indien de tandarts het nodig vindt om de spalk tijdelijk te verwijderen (b.v. als er een gaatje gevuld moet worden) dan kan dat. Even bellen en een afspraak maken.

HawleyOIRNadat de slotjesbeugel door ons is verwijderd kom je nog een keer terug voor de spalkcontrole en beoordelen we of het eindresultaat goed blijft. Deze controle is na 6 weken, 3 maanden en 6 maanden. Daarna neemt de tandarts het over. Na 2 jaar roepen wij je nogmaals op om de spalk te controleren. Indien nodig maken we een overzichtsfoto om je verstandskiezen te bekijken.

Een spalkje is niet voldoende om te voorkomen dat de tanden en kiezen weer gaan schuiven. Daarom zal de orthodontist adviseren om naast de spalk ook nog een nachtbeugel te dragen. We hebben twee types nachtbeugels, Hawley en OIR.