De kosten voor een beugel hoeven niet in 1x betaald te worden

Wat kost een beugel?

Orthodontie wordt in de meeste gevallen niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Alleen als u een orthodontiebehandeling nodig hebt door een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, gebit of kaak. Bij kinderen wordt dit meestal ontdekt voor het achttiende levensjaar en volgt een beugelbehandeling.
 
NZa
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt ieder jaar de landelijke tarieven voor orthodontie vast. Het maakt dus niet uit waar u woont of behandeld wordt.
Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel een beugel kost. Zoals het soort beugel en het aantal behandelingen dat nodig is. Daarnaast kan een beugel duurder uitpakken door bepaalde persoonlijke wensen, bijvoorbeeld de keuze voor doorzichtige slotjes.
 
Goed om te weten: de kosten voor orthodontie hoeft u niet in één keer te betalen. Gemiddeld liggen de totale kosten voor een beugel tussen de € 2.000 en € 4.500, voor een behandelingsduur van anderhalf tot drie jaar. Per orthodontist kunnen de kosten voor een beugel verschillen. Een beugeltraject is namelijk onderverdeeld in codes met vaste tarieven.
Wij maken u erop attent dat bij intake/consultafspraken kosten zijn verbonden. Informeer vooraf naar de (vastgestelde) tarieven.
 
Orthodontie tot 18 jaar
Wilt u die (gedeeltelijk) vergoed krijgen, dan moet u zich daarvoor extra verzekeren. Uw kind moet dan wel bij u op het polisblad staan. U kiest zelf voor welk bedrag u wilt verzekeren.
Heeft u meerdere kinderen die tegelijk een beugel nodig hebben? Dan zijn ze per kind verzekerd voor het bedrag dat u kiest. Dus verzekert u voor een maximaal bedrag van € 2.000,- dan is elk kind verzekerd voor € 2.000,-.

Ga hier naar de Independer vergelijkingspagina over orthodontie-vergoedingen voor jongeren tot en met 18 jaar

Aanvullend pakket
Heeft u een aanvullend pakket afgesloten voor orthodontie? Dan krijgt u een (gedeeltelijke) vergoeding voor de behandeling tot een bepaald maximumbedrag. De vergoeding geldt vaak voor een bepaalde verzekeringsperiode.
Voorbeeld: U bent twee jaar verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar en de vergoeding vanuit uw aanvullende pakket is € 2.000,-. Dan is de vergoeding voor de periode van die twee jaar, niet per kalenderjaar. Natuurlijk kunt u het hele bedrag ook in één jaar gebruiken.
 
Waar moet u op letten bij een aanvullende verzekering?
Wilt u een goede zorgverzekering voor een beugel? Dan is het goed om de verschillende verzekeringen te vergelijken. Let daarbij op de volgende punten:
 
• Wat is de hoogte van de premie?
• Wat is de maximale vergoeding?
• Welke kosten worden vergoed?
• Wat is het vergoedingspercentage?
• Wat zijn de aanvullende voorwaarden?

Ga hier naar de Independer vergelijkingspagina over orthodontie-vergoedingen voor personen vanaf 18 jaar

Let op de wachttijd bij zorgverzekeraars
Veel verzekeraars hanteren een wachttijd van een jaar voor orthodontie. Dit betekent dat u eerst een jaar bij de verzekeraar verzekerd moet zijn, met het aanvullende pakket voor orthodontie. Pas na dat jaar kunt u gebruik maken van de vergoeding voor een beugel.
Niet alle verzekeraars hanteren dit. Informeer bij uw verzekeraar of deze regel van toepassing is.
 
 
[BRON: de informatie op deze pagina wordt verstrekt door: Independer.nl]
Kijk ook op Zorgwijzer:
https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/orthodontie-vanaf-18-jaar