Ortho EHBO

Het kan voorkomen dat u in de avonduren, tijdens vakantie of in het buitenland of vlak voor het weekend problemen hebt met uw orthodontische apparatuur.
Dan verzoeken wij u in eerste instantie contact op te nemen met de receptie van onze praktijk. U kunt ook een e-mail sturen naar: receptie@orthodontieamsterdamzuidoost.nl wij zullen zo snel mogelijk reageren.
 
Onderstaande informatie over Ortho-EHBO hebben wij voor u onder elkaar gezet.

Een losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn.

Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met de orthodontist. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

Een losse (uitneembare) beugel drukt op het tandvlees.

Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen of de draadjes kunnen worden aangepast.

Een losse (uitneembare) beugel is kapot, maar je kunt hem nog wel dragen.

Blijf de beugel dragen en maak een afspraak met de orthodontist.

Er zit bij een vaste beugel een slotje (bracket) los.

Als het niet erg stoort, kunt u het laten zitten en bellen voor een afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was (of suikervrije kauwgom) op en bel voor een afspraak. Stop met het dragen van elastieken.

Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong.

Bedek het irriterende deel van de beugel met was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met de orthodontist om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. Als het weekend of vakantie is, kan de dienstdoende orthodontist of tandarts je helpen. Het draadje moet worden ingekort.

Er is bij een vaste beugel een ketting/elastiek losgeschoten.

Haal alles wat stoort of los is eraf en bel voor een afspraak.

Er zit bij een vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los.

Als u last hebt van het ringetje, kunt u het eventueel met was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.

Het ringetje (bandje) om de kies, waar de buitenbeugel aan vast moet worden gemaakt, zit los.

Laat de buitenbeugel uit. Als u last hebt van het ringetje kunt u het eventueel met was bedekken. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.

Het draadje (spalk) achter mijn tanden zit los of is gebroken, maar het doet geen pijn.

Maak zo spoedig mogelijk een afspraak om het te laten repareren.

Het draadje (spalk) achter mijn tanden zit los en prikt in mijn tong

Bel de praktijk om het probleem op te lossen. In het weekend mag je het draadje er eventueel uittrekken.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Bovenstaande informatie komt van de website van www.allesoverhetgebit.nl, een initiatief van het KNMT. Als de praktijk gesloten is, kunt u bij zeer ernstige pijnklachten contact opnemen met het Tandarts Bemiddelings Bureau. Bereikbaar op telefoonnummer +3120 303 45 00 of 0900 821 22 30 (44 ct.p.min.).
Het TBB alleen bellen voor dringende pijnklachten en niet voor een los slotje. De kosten zijn voor eigen rekening en worden niet vergoed door de verzekeraar.

Overige vragen:

Wat is een Plaatje of Apparaat?

Een uitneembare beugel voor het onder- of bovengebit

Wat is een Activator?

Een uitneembare beugel of ‘blokbeugel’ die zowel het onder- als het bovengebit omvat en de onderkaak naar voren houdt. Eewn Activator is eigenlijk een bovenbeugel die aan een onderbeugel vastzit. 

EVAA Activator

Kleine activator die tegelijkertijd tijdens behandeling met een vastzittende beugel kan worden gebruikt. De beugel is door de Nederlandse orthodontist Bernard Akkerman ontworpen. De afkorting EVAA staat voor: Experimentele Vaste Apparatuur Activator.

Headgear

De Headgear is een zogenaamde buitenbeugel

Invisalign

Producent van orthodontische innovaties en hulpmiddelen zoals de Align technologie, waarbij gebruik gemaakt wordt van nagenoeg onzichtbare beugels.

Slotjesbeugel

Een slotjesbeugel is een vaste beugel zonder elastiekjes en wordt gebruikt om tanden en kiezen te kunnen verplaatsen. De metalen slotjes (brackets) worden op de tanden en kiezen vastgelijmd. Daarna wordt er een metalen draad door de slotjes geschoven die ervoor zorgt dat de tanden en kiezen gaan verplaatsen.
Een bijkomend voordeel van het weglaten van elastiekjes om de draad op zijn plek te houden is dat er minder tandplaque rondom de slotjes achterblijft.

Forsus Springs

 'Forsus Springs' zijn springveren die op de vaste beugel worden bevestigd. De Forsus Springs zijn geen beugel op zichzelf maar een toevoeging aan een slotjesbeugel net zoals elastieken. De veren stimuleren de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatsen de tanden van de bovenkaak naar achteren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind.

Wat kost een beugel?

De kosten van een beugel zijn sterk afhankelijk van:
- type beugel
- de behandeling
Gemiddeld liggen de totale kosten voor een beugel tussen de € 2.000 en € 3.500, voor een behandelingsduur van anderhalf tot drie jaar. 
Goed om te weten: de kosten voor orthodontie hoeft u niet in één keer te betalen. U ontvangt altijd een begroting vooraf.

Hoelang duurt een orthodontiebehandeling?

Bij volwassenen duurt een orthodontische behandeling gemiddeld één tot anderhalf jaar. Bij kinderen gemiddeld tussen twee en drie jaar. De exacte duur is sterk afhankelijk van het gebit, het behandelplan en de gewenste resultaten. Een lichte correctie kan bij volwassenen al in ongeveer zes maanden worden gerealiseerd.

Een uitneembare beugel of ‘blokbeugel’ die zowel het onder- als het bovengebit omvat en de onderkaak naar voren houdt. Eewn Activator is eigenlijk een bovenbeugel die aan een onderbeugel vastzit. 

Kleine activator die tegelijkertijd tijdens behandeling met een vastzittende beugel kan worden gebruikt. De beugel is door de Nederlandse orthodontist Bernard Akkerman ontworpen. De afkorting EVAA staat voor: Experimentele Vaste Apparatuur Activator.

De Headgear is een zogenaamde buitenbeugel